Välling
Om valpen fått välling hos uppfödaren, kan du fortsätta med det ett tag till. Till vällingmålet kan du använda Findus eller Semper majsvälling (för barn).

Om du vill göra egen majsvälling använder du majsenamjöl. Blanda även i lite honung och en klick smör.

Recept på valpvälling
1 knapp liter gammaldags mjölk
1 msk smör
1 knapp dl majsenamjöl
1 msk svensk honung

Blanda först den kalla mjölken och majsenapulvret, vispa sedan ned de andra ingredienserna under uppkok. Vispa tills det tjocknar och låt svalna. Du kan ge valpen 2-3 dl välling per gång.

Du kan ge valpen ett hundkex att tugga på efter vällingen.

 

Den första tiden

När valpen är åtta veckor

Mat
Mat är viktigt för växande valpar. När valpen är åtta veckor ska den ha mat fyra gånger per dag:

- morgon 08.00

- förmiddag 12.00

- eftermiddag 16.00

- kväll 20.00

Detta är naturligtvis cirkatider, huvudsaken är att det är ungefär fyra timmar mellan varje mål. Om valpen inte verkar hungrig, kan du istället ge valpen tre mål om dagen med lite större matmängd.

När valpen är åtta veckor brukar den äta ungefär 1-2 dl torrfoder per måltid. Fråga din uppfödare vad han eller hon rekommenderar för sina valpar.

Torrfodret blötläggs i kallt vatten cirka 20 minuter innan valpen ska äta. Om valpen verkar hungrig när den har ätit upp, får du öka mängden lite. Är valpen tjock kan du ge den lite rårivna morötter blandat med torrfodret. En rå morot eller en bit gurka ger också bra sysselsättning för valpen.

Hundar får aldrig äta ben från fisk, får/lamm, fågel eller gris/fläsk. Dessa kan splittra sig och perforera tarmen. Råa morötter kan du ge valpen att gnaga på.

Tänk på att inte byta foder för ofta. Det kan göra att valpens tarm inte kan tillgodogöra sig näringsämnena på rätt sätt. Det är bättre att valpen får torrfoder än matrester som inte innehåller alla näringsämnen.

Mer om mat kan du läsa om här.

Ensamhetsträning
Ensamhetsträningen börjar egentligen så snart du fått hem din valp. Att vara ensam en liten, liten stund i taget är en början till ensamhetsträningen.

Du kan börja med att låta valpen vakna ensam i rummet där den somnade. När den sedan vaknar letar den rätt på dig. Och får förstås massor med beröm när den hittar dig. Sedan kan du utöka tiden då valpen är ensam. Gå ut med soporna och låt valpen vara kvar ensam inne, då hör du också om valpen är orolig. Är den det, måste du träna ensamhet i kortare stunder.

Om du behöver gå ut en längre stund, låt valpen vara ute och leka lite, kissa och bajsa och sedan somnar den gott efter en stund.

Du kan sysselsätta valpen en stund genom att ge den ett kex, en rå morot, tuggben av oxhud eller ett märgben.

Det är viktigt att du är bestämd och inte tvekar när du lämnar valpen. Det ska vara självklart att den kan vara ensam när du stänger dörren.

Om valpen gnäller när du går så är det viktigt att du inte går tillbaka till valpen. Vänta tills valpen är tyst och gå in.

Gör ingen affär av att du kommer hem. Börja inte direkt med att hälsa på valpen utan nonchalera den en liten stund innan du hälsar på den.

Passivitetsträning
Det är också viktigt att träna din valp i att vara passiv. När du får hem din valp vid åtta veckors ålder, kan du lägga den i ditt knä och smeka den och prata vänligt tills den somnar.

Läs mer om passivitetsträning här.

Förbudsträning
Om valpen gör något som den inte får, måste du säga ifrån med ett "nej". Använd inte samma röstläge som när du övar inkallning. "Nej" ska sägas med en låg, lite arg röst så att valpen förstår att den gjort fel. När valpen sedan gör rätt, ger du mycket beröm.

Försök att vara tydlig när du korrigerar valpen så att den förstår skillnaden mellan rätt och fel. Om valpen upprepar sitt oönskade beteende, har den inte förstått dig ordentligt; du har alltså inte varit tillräckligt tydlig. Då får du korrigera tydligare nästa gång.

Social träning
När den första månaden har gått och valpen har lärt känna dig, kan du ta den med i bilen till vänner och bekanta. Om du bor i stan, är det bra om du tar med valpen till skogen så att den får vänja sig vid alla skogens dofter. Och likaså om du bor på landet, är det bra om du åker till stan på en liten promenad.

En hund som lever ett alltför skyddat liv under sitt första levnadsår, kan bli nervös och chockerad över alla nya saker den ser och upplever. Detta kan vara svårt att arbeta bort hos den vuxna hunden.


© Helene Strömbom, Anette Hellgren
Inga sidor, foton eller delar av denna webbsida får kopieras utan tillstånd.