Träna kontakt med din valp

Det är inte lätt att få hem sin första valp och veta precis hur man ska fostra den till att bli lydig och trevlig som vuxen. Har man inte haft hund tidigare, vet man kanske inte hur viktigt det är med kontakt. Det är svårt att träna kontakt, om man inte vet vad det är och hur viktigt det är för valpens fortsatta utveckling.

Kontakt är samspelet mellan hund och förare och grundar sig på tillit, trygghet och vänlighet
Kontakt är också grunden i allt kommande lydnadsarbete. Har man inte kontakt med sin valp, får man svårt att lära valpen något över huvudtaget, eftersom valpen inte förstår att arbeta för dig. Har man däremot bra kontakt med sin valp, gör valpen allt för sin förare och lär sig villigt allt vi försöker få den att lära sig. Din valp måste redan från början veta att den kan lita på dig.

Du vill väl också ha en hund som gör allt för dig och är mån om att göra rätt. Detta övar du med din valp redan från det att du får hem den vid åtta veckors ålder. Kontaktövningar är mycket viktiga att träna redan från första stund.

De första kontaktövningarna
Din uppfödare har förhoppningsvis använt visselpipa redan från början när valparna ska ha mat. Detta är viktigt för den fortsatta inkallningsträningen.

Har valpen fått lära sig redan från början att man får mat när det visslas två korta signaler, kommer den glatt och villigt till dig i fortsättningen också. Fortsätt därför träna detta när du ger din valp mat.

Om din hund inte är van vid visselpipa är det ingen fara. den lär sig snabbt. Blås två korta signaler samtidigt som du sätter ned valpens mat. Eftersom valpen får mat flera gånger om dagen så lär den sig snabbt att komma när du visslar.

Lär hunden varsågod
Du ropar eller visslar till dig valpen med två korta signaler med matskålen högt i ena handen, fångar valpens blick, sätter den med "sitt" och ger valpen maten med ett "varsågod" som belöning så fort den tittar upp mot dig.

När den sedan blir lite äldre, kan du göra detsamma vid in- och utgång genom ytterdörr, i bilen osv. Du sätter hunden med "sitt" framför ytterdörren, fångar hundens blick, öppnar ytterdörren, säger "varsågod" och hunden får gå ut. Det här är enkla kontaktövningarna att träna från början i valpens uppväxt.

En annan ledarskapsövning kan också innebära att du, som ledare, avgör när leken/kelet är slut. Låt aldrig valpen tröttna först, utan res dig själv och gå därifrån. Då förstår valpen att det är du som är ledaren eftersom det är du som avbryter. Får däremot valpen för mycket kel och gos tröttnar den snart på dig och vill göra något annat.

Använd din röst
Att använda rösten som hjälpmedel i din träning är också viktigt. Du måste kunna nyansera rösten mellan pipig och glad samt bullrig och arg. Detta är viktigt för att valpen ska förstå när den gör rätt och fel. Använd alltid en ljus/glad röst när du vill berömma din valp och hård/arg röst när valpen inte gör som du vill att den ska göra.

Rösten ska användas på en gång, alltså omedelbart, för att valpen ska förstå. Du lär dig snart se på din valp hur du ska använda rösten för att den ska förstå när den gjort rätt eller fel.

Beröm i exakt rätt ögonblick
Berömmet måste komma i exakt rätt ögonblick för att det ska ha någon som helst effekt. Berömmer du för sent, kanske valpen gör något helt annat just då som inte alls behöver uppmuntras.

Du måste lära dig att se på valpen att den förstår att den fått beröm, annars kanske du måste överdriva mer med rösten för att den ska förstå.

Andra övningar som du kan lära valpen redan från början är "sitt" och "stanna". Även att gå i koppel är viktigt, speciellt för dig som bor i tätbebyggt område. Vi som bor på landet slarvar allt som oftast med att lära våra valpar att gå i koppel.

Inte för mycket kärlek
Det är svårt att säga till sina valpköpare och valpkursare att de inte ska älska sina valpar för mycket, men det ligger lite i det i alla fall. En valp som får för mycket uppmärksamhet, t ex i form av klappar, behöver inte vara så mån om dig och söka din kontakt, eftersom den vet att du ändå älskar den över allt annat. Precis som barn bär de sig illa åt ibland, men vi älskar dem ändå. Och det vet valpen. Försök att inte klappa på valpen, utom när den självmant kommer till dig.


© Helene Strömbom, Anette Hellgren
Inga sidor, foton eller delar av denna webbsida får kopieras utan tillstånd.