Om konsten att kommunicera med valp

Eftersom hunden inte talar vårt språk gäller det att vara tydlig när man vill hunden något.

Det är vanligt att man som hundägare gärna pratar för mycket med sin hund. Det kan låta så här: ”Sitt, snälla Bosse sitt. Hör du inte vad matte säger, sitt säger jag ju. Men lyssna på mig nu sitt säger jag ju.” Matte låter som en skvalande radio och hunden slutar att lyssna. Vet hunden vad sitt är så behöver man bara säga ”Bosse sitt” och ”bra” när hunden har satt sig.

Sätter sig inte hunden på det första kommando så antingen förstår den inte vad vi vill eller så har den inte lust och då får vi sätta man sätta ned den istället för att tjata.

Det är viktigt att man vet att kommandot är befäst hos hunden så att man inte ställer krav när den inte förstår vad den ska göra.

Att vara konsekvent

En bra regel är hunden ska alltid lyda det första kommandot. Gör den inte det får man hjälpa hunden. Det viktiga är att man inte tjatar på hunden och att man inte ger sig.

Samma sak gäller vid inkallning. Det är ett kommando som gäller.
T.ex. acceptera inte att en hane ska stanna på vägen och lukta och kissa lite innan de kommer. Kommer de inte på en gång får man jagar i fatt dem och påminna dem. Säg ifrån med låg arg röst t ex ”lyssna” och upprepar kom en gång till med snäll röst samtidigt som du backar bakåt. Då får hunden en ny chans och kan lyckas och får då beröm.

Hundar som vet vad som gäller får ett ”bra” som belöning. En ung hund kan man gärna ge mera beröm och kanske en godbit när den kommer. Håller man inte efter utan nöjer sig med att hunden ibland kommer på den andra eller den tredje inkallningen så kommer den till slut när den själv vill och inte när du vill.

Kropp och röst

Våra hundar lyssnar inte bara på vad vi säger de läser dessutom av vårt kroppsspråk. Vi kan aldrig lura en hund. De läser av vårt kroppsspråk och vet direkt och matte är glad eller arg.

Om att bli arg på sin hund

Arg blir man ibland på sin hund. Men man ska inte ta ut sin ilska eller frustration på hunden. Varför blir du arg, vad har hunden gjort för fel? Är det kanske rentav ditt fel?

Ett bra sätt att undvika att korrigera sin hund är att lära den nej. Lyder hunden sin ägares nej, behöver man inte bråka.

Att använda sin röst

Man behöver inte skrika åt sin hund. Hundar har utmärkt hörsel. Däremot är det bra att ändra röstläge, att använda en låg arg röst tycker fungerar bra.

Många hundägare är dåliga på att använda sin röst. Många låter lika hela tiden oavsett om man belönar hunden eller är missnöjd med den. Vi tjejer är ofta bra på att kvittra fram ”bra vad du är duktig” men är sämre på ett argt ”nej”. Hussar däremot är bra på att säga ”nej” men sämre på att ge positivt röstberöm.

Håll tyst!

Tänk på att det du har i kopplet eller lös intill dig är en hund och inte en människa. Försök att begränsa ditt prat med hunden. Risken finns att hunden ”stänger av” och inte alls lyssnar på dig. Självklart har man mysstunder med sin hund när man sitter och smeker och samtalar men det hör kelstunden till och bör inte följa med ut på promenad.