Välja hund

När du hittat din uppfödare och mamman och pappan till din blivande valp återstår det svåra valet, vilken valp ska bli din? De flesta uppfödare låter inte valpköparen välja valp, utan de känner valparna och vet vilken valp som passar bäst. Valpköparna berättar vad de vill ha för hund och uppfödaren försöker se till att rätt valp hamnar hos rätt ägare.

Om du nu kommer i den situationen att du får välja valp själv, så försök träffa valparna flera gånger så att du har en chans att se skillnad på dem och hur de beter sig.

staffordshire valp

Tik eller hane?

Det kan vara en knepig fråga. Här ser vi lite olika på skillnaderna mellan tik och hane. Det borde mer handla om att välja individ, än att välja kön.

Så här tycker Anette:
Generellt är tikarna lite mer självständiga och egensinniga samt är lekfulla långt upp i åren. Medan hanarna är fogligare att ha och göra med men har ju ett visst intresse av tikar. Om man satsar på att arbeta med sin hund i något sammanhang t.ex. lydnad eller jakt så kan en tik vara att föredra. Men om man vill ha en trevlig familjehund så spelar det ingen större roll. Hanarna blir ju större och är starkare men en tik kan vara stark och slita och dra i koppel (om den inte lärt sig annat förstås).

Så här tycker Helene:
Om man bara vill ha en familjehund, inte har små barn, kanske man ska välja en hane. Har man däremot mindre barn som ska tänkas kunna gå ut med hunden, är det kanske bättre med en tik som inte blir lika stor och lika stark. Detsamma gäller för dig som kommit en bit upp i åren och inte är så stark.

Hanarna är ofta roligare längre upp i åren. Tikarna kan bli lite tråkiga (bekväma) när de blir lite till äldre. Dessutom löper tikarna med cirka nio månaders mellanrum.

Det finns många fördomar vad gäller att ha en hane, som t ex att de alltid vill slåss eller att de ger sig iväg efter löptikar. Och i så fall, finns det även tikar som kan ge sig iväg för att leta upp en hane. Många av dessa negativa beteenden, ligger återigen i ledarskapet; ett bra ledarskap mår alla i flocken väl av.