Träning

Det finns många sätt att se på hund och hur man kan träna, men det finns inga absoluta sanningar. Man får helt enkelt pröva sig fram och använda sitt sunda förnuft. Precis som med oss människor, är hundar olika individer och det gäller att se vilken hund man har och anpassa träningen efter det.

Men en sak är säker, vill du ha en trevlig och lydig hund så krävs det träning, massor av tid och träning, tro inget annat.

träning hund

Ensamhetsträning

Ensamhetsträningen börjar egentligen så snart du fått hem din valp. Att vara ensam en liten, liten stund i taget är en början till ensamhetsträningen.

Du kan börja med att låta valpen vakna ensam i rummet där den somnade. När den sedan vaknar letar den rätt på dig. Gör ingen större affär av att valpen kommer till dig. Sedan kan du utöka tiden då valpen är ensam. Gå ut med soporna och låt valpen vara kvar ensam inne, då hör du också om valpen är orolig. Är den det, måste du träna ensamhet i kortare stunder.

Om du behöver gå ut en längre stund, låt valpen vara ute och leka lite, kissa och bajsa och sedan somnar den gott efter en stund.

Du kan sysselsätta valpen en stund genom att ge den ett kex, en rå morot, tuggben av oxhud eller ett märgben.

Det är viktigt att du inte tvekar när du lämnar valpen. Det ska vara självklart att den kan vara ensam när du stänger dörren.

Om valpen gnäller när du går så är det viktigt att du inte går tillbaka till valpen. Vänta tills valpen är tyst och gå in.

Gör ingen affär av att du kommer hem. Börja inte direkt med att hälsa på valpen utan nonchalera den en liten stund innan du hälsar på den.

Låt valpen få vara valp

Valpen ska naturligtvis inte få göra precis som den vill. Det hunden inte ska göra som vuxen ska den inte heller få göra som valp. Men om man ska korrigera och banna valpen i tid och otid kommer det så småningom att drabba relationen mellan hundägare och hund.

Träna inkallning

För att kunna ha sin hund lös på promenader måste man ha en säker inkallning på sin hund och för att få det krävs träning. Det finns tyvärr inga genvägar. När man släpper hunden lös så kan den välja. Om den ser en kanin lyder den då eller?

Miljö- och socialträning

Många gör det, men tänker inte på att de gör det. Det går av bara farten och är helt naturligt. Vadå? Jo att ta ut valpen i nya miljöer och att låta den få träffa andra individer än de som bor hemma. I hundsammanhang kallas det för miljö- och socialträning.

Kommunicera med din valp

Eftersom hunden inte talar vårt språk gäller det att vara tydlig när man vill hunden något.

Det är vanligt att man som hundägare gärna pratar för mycket med sin hund. Det kan låta så här: ”Sitt, snälla Bosse sitt. Hör du inte vad matte säger, sitt säger jag ju. Men lyssna på mig nu sitt säger jag ju.” Matte låter som en skvalande radio och hunden slutar att lyssna. Vet hunden vad sitt är så behöver man bara säga ”Bosse sitt” och ”bra” när hunden har satt sig.